|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ogs
Człowiek z kamerą
Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 1287
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Posnanesia
|
Wysłany: Sob 14:48, 20 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
mary napisał: | przyprawy kamisowe są w porządku, ja jeszcze polecam do tego zestawu sok malinowy i plaster pomarańczy - genialna mikstura na zimne wieczory |
Mary,moja mikstura wyglada dokładnie tak samo
I równiez polecam przyprawy kamisowe,bo to bardzo dobre mieszanki,a niestety,gdybym ja sama cos zaczeła kombinowac to atakowałby mnie nie tylko bojlery w łazience
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
insane
Kostka od gitary Maciołka
Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: kraków
|
Wysłany: Sob 16:30, 20 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
ogs napisał: | gdybym ja sama cos zaczeła kombinowac to atakowałby mnie nie tylko bojlery w łazience |
np. ściany?
|
|
Powrót do góry |
|
|
akinomka
Boss Of All Bosses ;P
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1417
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 10:25, 09 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Odświeżam temat, żeby podać ciekawy przepis... Może zabrzmi trochę niewiarygodnie, ale jedzonko jest pyszne!
Rożki rybne
Produkty:
rożki do lodów
paczka (lub dwie) ryżu
3 szt. marchwi
2 duże cebule
3 x wędzony śledź po gdańsku (w konserwie, polecam ten z Pierdonki..ups...z Biedronki)
pieprz, sól do smaku
olej
jajka
bułka tarta
Farsz
Zaczynamy od ugotowania ryżu (ryż się gotuje, a my robimy dalej). Następnie tarkujemy marchew, siekamy w kostkę cebulę. Tusimy w oleju i na patelni doprawiamy. Po ugotowaniu ryżu, jeszcze ciepły wysypujemy do miseczki, do której też dodajemy utuszone marchew i cebulę. Do tego wrzucamy śledzia po gdańsku (z jednej konserwy można zlać też olej, ale z dwóch pozostałych nie, bo całość będzie za tłusta). Wszystko mieszamy.
Rożki
Korzystając z tego, że nadzienie jest jeszcze ciepłe, widelcem napełniamy rożki i odkładamy póki nie napełnimy wszystkich. Jak zmiękną pod wpływem ciepła, można je delikatnie spłaszczyć (odrobinę, żeby się lepiej zmażyło).
Napełnione rożki otaczamy bułką tartą i jajkiem i smażymy w oleju.
Najlepiej smakują polane sosem pieczarkowym.
Smacznego!
|
|
Powrót do góry |
|
|
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 10:14, 13 Lis 2008 PRZENIESIONY Czw 13:09, 13 Lis 2008 Temat postu: NORWESKIE SVELE :) |
|
|
SVELE to takie placki wyglądające jak naleśniki, ale zupełnie inne Można je kupić w Norwegii na promach
Są super extra Je się je na dwa sposoby, albo z kozim serem o nazwie brun ost", którego nie bardzo można dostać , albo druga równie świetna wersja na słodko z masłem i cukrem pudrem
Svele są proste i szybkie w przygotowaniu, doskonałe na śniadanie
SKŁADNIKI (na 4-5 osób):
1L kefiru
6 dużych łyżek cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
450g mąki
3 duże jajka
2,5 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć (jak kogiel mogiel)
2. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać
3. Smarzyć jak naleśniki na patelni bez tłuszczu
4. Usmażonego SVELA posmarować masłem, posypać obficie cukrem pudrem i złożyć na pół
5. Jeść rękami
SMACZNEGO
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|