|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
akinomka
Boss Of All Bosses ;P
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1417
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 13:37, 23 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
remusik napisał: | Ale ze mnie łasuch
|
Co widać po posturze!
No chłopaki, zadziwiacie nas
To może prosimy o zaopiniowanie przepisu PSIQSA przez degustatorki
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
czendo
Mikrofon Badacha
Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 1250
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 20:52, 23 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
PSIQS napisał: |
Makaron w sosie Carbonara czy jakoś tak
Dla 4 osób |
Dla 4 osób?? Nas było troje i było na styk
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mozzie
Tak po prostu
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Tarnów/Kraków
|
Wysłany: Sob 14:03, 25 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
hmm, mniam brzmi ciekawie
niestety tylko musze z przepisami robic mala selekcje, a to z takiego powodu ze jestem wegetarianka i mieska nie jem.. moze ja jakis ulubiony przepisik zapodam.... cos pomysle ktos lubi indyjska kuchnie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
czendo
Mikrofon Badacha
Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 1250
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 14:25, 25 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Tak. Jak masz sprawdzony przepis na kofty, to poproszę, bo moje mi różnie wychodzą
|
|
Powrót do góry |
|
|
odi
Sekwencer Jabca
Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 5/7 Poznań.
|
Wysłany: Sob 16:55, 25 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
przepis na ciasteczka, które zawsze się udają... (;
Bierzemy:
kostkę margaryny
3 całe jajka
250 g kleiku ryżowego (ale jak paczka ma 200 g to też wystarczy)
100g wiórek kokosowych
1 szklankę cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła (najlepsze śliwkowe domowej roboty)
Wszystko oprócz powideł wrzucamy do michy i urabiamy na jednolitą masę. Lepimy okrągłe ciasteczka (ok 6 cm średnicy) i układamy na wysmarowanej blaszce. Każde ciastko dekorujemy odrobiną powideł. Pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 200 stopniach, aż będą złote. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zdejmujemy z blachy, inaczej będą się kruszyły.
Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z piekarnika ciastka będą ciut "latały"- ułóżcie na talerzu, a po chwili wszystko będzie ok (;
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mozzie
Tak po prostu
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Tarnów/Kraków
|
Wysłany: Sob 17:00, 25 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
kofty? robilam kofte ziemniaczana ostatnio, ale tak mi srednio wyszla... natomiast mam dobry pseudoindyjski przepis na szybki obiad zestaw moze zabrzmiec dziwnie, ale jest tani i szybki do zrobienia - w irlandii cos takiego serwowalam wspollokatorom i bardzo im smakowalo aha, i pamietajcie o gotowaniu tego przy wlaczonym okapie albo otwartym oknie - kuchnia indyjska ma dosc specyficzny sposob smazenia przypraw (!) w zwiazku z czym moze pozniej smierdziec na caly dom ja osobiscie nie mam nic przeciwko, ale nie wszyscy lubia ten zapach..
ryz z sosem pomidorowo ziemniaczanym (przepis na 2-3 osoby):
skladniki:
ryz - troszke wiecej niz szklanka
5-6 malych ziemniakow pokrojonych w kosteczke (jesli sa mlode to nawet nie trzeba ich obierac)
puszka pokrojonych pomidorow
przyprawy - mieszanka curry, kurkuma, kolendra, kozieradka, CHILLI, sol, pieprz, imbir i wszelkie inne dziwne orientalne przyprawy (tylko bron boze czosnek i cebula )
ew kawalki kalafiora
olej do smazenia
przyrzady:
najwazniejsze - jakas duza patelnia albo szeroki garnek ktory ma przylegajaca pokrywke
garnek na ryz
pichcenie:
-nastawic wode i dodac ok lyzki soli (mozna skosztowac wody czy nie za slona to bedzie wiadomo czy przesolone czy nie )
-jak zacznie sie gotowac to wsypac do niej caly ryz i ewentualnie sypnac jakiejs przyprawy, np kurkumy, zeby nabralo wszystko ladnego kolorku mozna chilli albo w ogole mieszanki curry - no i ryz niech sie wesolo gotuje..
-w miedzyczasie na duzej patelni nalac troche oleju, jak sie rozgrzeje to
wrzucic przyprawy zeby sie zaczely smazyc - trzeba je przy tym mieszac jakas drewniana lopatka - aha, cokolwiek tu wrzucicie nie dawajcie soli - sol daje sie ewentualnie na samym koncu jak sie wszystko upitrasi
- jak mieszanka na patelni bedzie w miare jednolita (a pol domu sie zleci z pytaniem co tak smierdzi w kuchni ) to wrzucic ziemniaczki i mieszac az beda jednolicie pokryte olejem z przyprawami. pozniej wrzucic kalafiorka i rowniez mieszac..
- na patelnie nalac okolo polowy szklanki wody, jeszcze raz zamieszac i przykryc. mieszac co chwilke zeby sie toto wszystko nie przypalilo.
- jak warzywa beda miekkie dodac pomidorki, zamieszac i doprawic do smaku sola
- na talerz nakladac ryz i polewac go sosem....
|
|
Powrót do góry |
|
|
ogs
Człowiek z kamerą
Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 1287
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Posnanesia
|
Wysłany: Sob 17:01, 25 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
odi napisał: | Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z piekarnika ciastka będą ciut "latały"- ułóżcie na talerzu, a po chwili wszystko będzie ok (; |
no proszę, "latające" wypieki to moja specjalność ...większośc ciast mi tak wychodzi...tylko,że jak je wyciągnę z piekarnika,położe na talerz i poczekam,ich konsystencja niestety sie nie zmiania :shifty:
|
|
Powrót do góry |
|
|
PSIQS
Kostka od gitary Maciołka
Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon 10:03, 27 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
czendo napisał: | PSIQS napisał: |
Makaron w sosie Carbonara czy jakoś tak
Dla 4 osób |
Dla 4 osób?? Nas było troje i było na styk |
narzekasz powiedzcie lepiej jak smakował bo tamten był na cztery osoby, tylko kto wiedział, że będziemy az tak głodni
|
|
Powrót do góry |
|
|
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Sob 22:50, 02 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
remusik napisał: | Przepis numer 2
...
CIASTECZKA OWSIANE:
Smacznego! |
A oto i one!
żeby nie było że się nie da
|
|
Powrót do góry |
|
|
ola
Prezesowa Loży Szyderców
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 100lica
|
Wysłany: Sob 23:39, 02 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
remusik napisał: |
żeby nie było że się nie da |
i jeszcze powiedz, ześ sam wypiekał takie ciastka... no...
o losie... i ja , star łakomczuch musze takie zdjecia ogladac... juz jestem glodna i slinka mi cieknie...eh... ale bede twarda i nie napadne na ta zapiekanke ze szpinakiem co w lodowce stoi... bede twarda, bede twarda, bede twarda, bede twarda, bede twarda, ...............
|
|
Powrót do góry |
|
|
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Nie 1:16, 03 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
i jeszcze powiedz, ześ sam wypiekał takie ciastka... no...
bede twarda, bede twarda, bede twarda, bede twarda, bede twarda, ............... |
a jakże w takiej samej postaci właśnie leżą sobie przy klawiaturze a twarda nie bądź! Dobre rzeczki sa po to by je jeść!
Ostatnio zmieniony przez remusik dnia Nie 11:23, 03 Gru 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
ola
Prezesowa Loży Szyderców
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 100lica
|
Wysłany: Nie 10:55, 03 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
remusik napisał: |
a twarda nie bądź! Dobre rzeczki sa po to by je jeść! |
ha..wszystko ładnie pieknie, ale nie przed 24... ale korzystajac z Twojej rady ide napadac na lodówke, bo jakies sniadanko trzeba zjeść Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeść
|
|
Powrót do góry |
|
|
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Nie 11:25, 03 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
zatem smacznego...
|
|
Powrót do góry |
|
|
madlen
Tak po prostu
Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Nie 15:29, 03 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
łaaał,jestem pod wrazeniem ciastek! piekne i w ogole! a zdjecie tez niczego sobie.jak rozumiem remusik tym sie zawziecie zajmuje,amatorsko czy zawodowo?odpowiedz moze byc na pm:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Śro 20:48, 27 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Święta... wiadomo czas wypieków
Oto więc przepis na jedno z moich ulubionych ciast, które nazywam
"Orzechowiec Cioci" lub po prostu "Snickers"
SKŁADNIKI:
Ciasto:
0,5 kg mąki
20 dag cukru
25 dag masła
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 całe jaja
2 płaskie łyżeczki sody
Masa:
10 dag cukru
25 dag orzechów
12 dag masła
2 łyżki miodu
1 łyżka wody
Krem:
po prostu ugotowac budyń
PRZYRZĄDZANIE:
Ciasto:
Nic prostszego - mieszamy wszystkie składniki i wygniatamy aż wszystko nam sie ładnie złączy.
Po wyrobieniu dzielimy ciasto na 2 równe części i pierwsza układamy na przygotowanej blasze (dla mnie najlepszy sposób to posmarowac blachę masłem i posypac bułka tartą, przynajmnije nie czuć potem między zębami żadnych papierów do pieczenia czy folii ). Pieczemy ok 20 min, ale ciągle zaglądamy, żeby nie przeasadzić. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy.
Następnie bierzemy drugą część ciasta i w podobny sposób układamy na blasze wysmarowanej masłem i bułka tartą. Dla odróżnienia tym razem na górę ciasta wlewamy przygotowaną (w trakcie pieczenia pierwszej częsci) masę. O jej sporządzeniu niżej:
JAK SPORZĄDZIĆ MASĘ:
do garnka wkładamy masło i roztapiamy, po czym dodajemy wszystkie składniki i mieszamy az zgęstnieją. Całość wylewamy na wierzch drugiej części ciasta i z nim pieczemy.
W trakcie pieczenia 2 częśći przygotowujemy budyń.
Gdy wszystkie elementy mamy już gotowe układamy je następująco:
- na spodzie pierwsze ciasto
- na ciasto krem - byudyń
- na samą góre kładziemy drugą część ciasta wraz z masą na górze.
Całość musi trochę p[ostać, by krem wsiąkł w ciasto, a potem tylko pysznie zajadac z ciepłą hernatką lub mlekiem
SMACZNEGO!
A tu mamy gotową wersję
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|