Forum Poluzjanci Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

...dym z papierosa i trzeźwienie... czyli przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Poluzjanci Strona Główna -> Jesteśmy w tym razem
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
akinomka
Boss Of All Bosses ;P
Boss Of All Bosses ;P


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1417
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 13:37, 23 Lis 2006    Temat postu:

remusik napisał:
Ale ze mnie łasuch Wink


Co widać po posturze! Razz Wink

No chłopaki, zadziwiacie nas Exclamation
To może prosimy o zaopiniowanie przepisu PSIQSA przez degustatorki Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czendo
Mikrofon Badacha
Mikrofon Badacha


Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 1250
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 20:52, 23 Lis 2006    Temat postu:

PSIQS napisał:

Makaron w sosie Carbonara czy jakoś tak Smile

Dla 4 osób

Dla 4 osób?? Nas było troje i było na styk Confused Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mozzie
Tak po prostu
Tak po prostu


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tarnów/Kraków

PostWysłany: Sob 14:03, 25 Lis 2006    Temat postu:

hmm, mniam Smile brzmi ciekawie Smile

niestety tylko musze z przepisami robic mala selekcje, a to z takiego powodu ze jestem wegetarianka i mieska nie jem.. moze ja jakis ulubiony przepisik zapodam.... cos pomysle Smile ktos lubi indyjska kuchnie? Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czendo
Mikrofon Badacha
Mikrofon Badacha


Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 1250
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 14:25, 25 Lis 2006    Temat postu:

Tak. Jak masz sprawdzony przepis na kofty, to poproszę, bo moje mi różnie wychodzą Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
odi
Sekwencer Jabca
Sekwencer Jabca


Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 5/7 Poznań.

PostWysłany: Sob 16:55, 25 Lis 2006    Temat postu:

przepis na ciasteczka, które zawsze się udają... (;

Bierzemy:
kostkę margaryny
3 całe jajka
250 g kleiku ryżowego (ale jak paczka ma 200 g to też wystarczy)
100g wiórek kokosowych
1 szklankę cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła (najlepsze śliwkowe domowej roboty)

Wszystko oprócz powideł wrzucamy do michy i urabiamy na jednolitą masę. Lepimy okrągłe ciasteczka (ok 6 cm średnicy) i układamy na wysmarowanej blaszce. Każde ciastko dekorujemy odrobiną powideł. Pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 200 stopniach, aż będą złote. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zdejmujemy z blachy, inaczej będą się kruszyły.

Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z piekarnika ciastka będą ciut "latały"- ułóżcie na talerzu, a po chwili wszystko będzie ok (;
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mozzie
Tak po prostu
Tak po prostu


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tarnów/Kraków

PostWysłany: Sob 17:00, 25 Lis 2006    Temat postu:

kofty? robilam kofte ziemniaczana ostatnio, ale tak mi srednio wyszla... natomiast mam dobry pseudoindyjski przepis na szybki obiad Very Happy zestaw moze zabrzmiec dziwnie, ale jest tani i szybki do zrobienia - w irlandii cos takiego serwowalam wspollokatorom i bardzo im smakowalo Smile aha, i pamietajcie o gotowaniu tego przy wlaczonym okapie albo otwartym oknie - kuchnia indyjska ma dosc specyficzny sposob smazenia przypraw (!) w zwiazku z czym moze pozniej smierdziec na caly dom Wink ja osobiscie nie mam nic przeciwko, ale nie wszyscy lubia ten zapach..

ryz z sosem pomidorowo ziemniaczanym (przepis na 2-3 osoby):

skladniki:
ryz - troszke wiecej niz szklanka
5-6 malych ziemniakow pokrojonych w kosteczke (jesli sa mlode to nawet nie trzeba ich obierac)
puszka pokrojonych pomidorow
przyprawy - mieszanka curry, kurkuma, kolendra, kozieradka, CHILLI, sol, pieprz, imbir i wszelkie inne dziwne orientalne przyprawy (tylko bron boze czosnek i cebula Wink )
ew kawalki kalafiora
olej do smazenia

przyrzady:
najwazniejsze - jakas duza patelnia albo szeroki garnek ktory ma przylegajaca pokrywke
garnek na ryz

pichcenie:
-nastawic wode i dodac ok lyzki soli (mozna skosztowac wody czy nie za slona to bedzie wiadomo czy przesolone czy nie Wink )

-jak zacznie sie gotowac to wsypac do niej caly ryz i ewentualnie sypnac jakiejs przyprawy, np kurkumy, zeby nabralo wszystko ladnego kolorku Smile mozna chilli albo w ogole mieszanki curry - no i ryz niech sie wesolo gotuje..

-w miedzyczasie na duzej patelni nalac troche oleju, jak sie rozgrzeje to
wrzucic przyprawy zeby sie zaczely smazyc - trzeba je przy tym mieszac jakas drewniana lopatka - aha, cokolwiek tu wrzucicie nie dawajcie soli - sol daje sie ewentualnie na samym koncu jak sie wszystko upitrasi

- jak mieszanka na patelni bedzie w miare jednolita (a pol domu sie zleci z pytaniem co tak smierdzi w kuchni Wink ) to wrzucic ziemniaczki i mieszac az beda jednolicie pokryte olejem z przyprawami. pozniej wrzucic kalafiorka i rowniez mieszac..

- na patelnie nalac okolo polowy szklanki wody, jeszcze raz zamieszac i przykryc. mieszac co chwilke zeby sie toto wszystko nie przypalilo.

- jak warzywa beda miekkie dodac pomidorki, zamieszac i doprawic do smaku sola

- na talerz nakladac ryz i polewac go sosem....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ogs
Człowiek z kamerą
Człowiek z kamerą


Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 1287
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Posnanesia

PostWysłany: Sob 17:01, 25 Lis 2006    Temat postu:

odi napisał:
Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z piekarnika ciastka będą ciut "latały"- ułóżcie na talerzu, a po chwili wszystko będzie ok (;


no proszę, "latające" wypieki to moja specjalność Cool ...większośc ciast mi tak wychodzi...tylko,że jak je wyciągnę z piekarnika,położe na talerz i poczekam,ich konsystencja niestety sie nie zmiania :shifty:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PSIQS
Kostka od gitary Maciołka
Kostka od gitary Maciołka


Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 10:03, 27 Lis 2006    Temat postu:

czendo napisał:
PSIQS napisał:

Makaron w sosie Carbonara czy jakoś tak Smile

Dla 4 osób

Dla 4 osób?? Nas było troje i było na styk Confused Wink


narzekasz Razz powiedzcie lepiej jak smakował Wink bo tamten był na cztery osoby, tylko kto wiedział, że będziemy az tak głodni Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
remusik
Naczelny Canonowicz
Naczelny Canonowicz


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Białystok

PostWysłany: Sob 22:50, 02 Gru 2006    Temat postu:

remusik napisał:
Przepis numer 2
...
CIASTECZKA OWSIANE:
Smacznego!


A oto i one!



żeby nie było że się nie da Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ola
Prezesowa Loży Szyderców
Prezesowa Loży Szyderców


Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 100lica

PostWysłany: Sob 23:39, 02 Gru 2006    Temat postu:

remusik napisał:

żeby nie było że się nie da Smile


i jeszcze powiedz, ześ sam wypiekał takie ciastka... no...

o losie... i ja , star łakomczuch musze takie zdjecia ogladac... juz jestem glodna i slinka mi cieknie...eh... ale bede twarda i nie napadne na ta zapiekanke ze szpinakiem co w lodowce stoi... bede twarda, bede twarda, bede twarda, bede twarda, bede twarda, ...............
Powrót do góry
Zobacz profil autora
remusik
Naczelny Canonowicz
Naczelny Canonowicz


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Białystok

PostWysłany: Nie 1:16, 03 Gru 2006    Temat postu:

Cytat:

i jeszcze powiedz, ześ sam wypiekał takie ciastka... no...
bede twarda, bede twarda, bede twarda, bede twarda, bede twarda, ...............


a jakże w takiej samej postaci właśnie leżą sobie przy klawiaturze Smile a twarda nie bądź! Dobre rzeczki sa po to by je jeść! Smile


Ostatnio zmieniony przez remusik dnia Nie 11:23, 03 Gru 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ola
Prezesowa Loży Szyderców
Prezesowa Loży Szyderców


Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 100lica

PostWysłany: Nie 10:55, 03 Gru 2006    Temat postu:

remusik napisał:


a twarda nie bądź! Dobre rzeczki sa po to by je jeść! Smile


ha..wszystko ładnie pieknie, ale nie przed 24... ale korzystajac z Twojej rady ide napadac na lodówke, bo jakies sniadanko trzeba zjeść Smile Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeść Exclamation Exclamation Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora
remusik
Naczelny Canonowicz
Naczelny Canonowicz


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Białystok

PostWysłany: Nie 11:25, 03 Gru 2006    Temat postu:

zatem smacznego... Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madlen
Tak po prostu
Tak po prostu


Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Białystok

PostWysłany: Nie 15:29, 03 Gru 2006    Temat postu:

łaaał,jestem pod wrazeniem ciastek! piekne i w ogole! a zdjecie tez niczego sobie.jak rozumiem remusik tym sie zawziecie zajmuje,amatorsko czy zawodowo?odpowiedz moze byc na pm:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
remusik
Naczelny Canonowicz
Naczelny Canonowicz


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Białystok

PostWysłany: Śro 20:48, 27 Gru 2006    Temat postu:

Święta... wiadomo czas wypieków Smile

Oto więc przepis na jedno z moich ulubionych ciast, które nazywam
"Orzechowiec Cioci" lub po prostu "Snickers"

SKŁADNIKI:

Ciasto:
0,5 kg mąki
20 dag cukru
25 dag masła
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 całe jaja
2 płaskie łyżeczki sody

Masa:
10 dag cukru
25 dag orzechów
12 dag masła
2 łyżki miodu
1 łyżka wody

Krem:
po prostu ugotowac budyń Wink

PRZYRZĄDZANIE:

Ciasto:
Nic prostszego - mieszamy wszystkie składniki i wygniatamy aż wszystko nam sie ładnie złączy.

Po wyrobieniu dzielimy ciasto na 2 równe części i pierwsza układamy na przygotowanej blasze (dla mnie najlepszy sposób to posmarowac blachę masłem i posypac bułka tartą, przynajmnije nie czuć potem między zębami żadnych papierów do pieczenia czy folii Smile). Pieczemy ok 20 min, ale ciągle zaglądamy, żeby nie przeasadzić. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy.

Następnie bierzemy drugą część ciasta i w podobny sposób układamy na blasze wysmarowanej masłem i bułka tartą. Dla odróżnienia tym razem na górę ciasta wlewamy przygotowaną (w trakcie pieczenia pierwszej częsci) masę. O jej sporządzeniu niżej:

JAK SPORZĄDZIĆ MASĘ:

do garnka wkładamy masło i roztapiamy, po czym dodajemy wszystkie składniki i mieszamy az zgęstnieją. Całość wylewamy na wierzch drugiej części ciasta i z nim pieczemy.

W trakcie pieczenia 2 częśći przygotowujemy budyń.

Gdy wszystkie elementy mamy już gotowe układamy je następująco:

- na spodzie pierwsze ciasto
- na ciasto krem - byudyń
- na samą góre kładziemy drugą część ciasta wraz z masą na górze.

Całość musi trochę p[ostać, by krem wsiąkł w ciasto, a potem tylko pysznie zajadac z ciepłą hernatką lub mlekiem Wink

SMACZNEGO!

A tu mamy gotową wersję Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Poluzjanci Strona Główna -> Jesteśmy w tym razem Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 2 z 9

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin