|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ola
Prezesowa Loży Szyderców
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 100lica
|
Wysłany: Nie 14:27, 04 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
akinomka napisał: |
A Ola proszona jest o zamieszczenie tutaj przepisu na tortillę |
Kupujemy Tortille w supermarkecie. Koniec
zartuje...
Ale tortille kupuje sie w sklepie - ostatnio nawet Kreglicka w jakims programie mowila, ze oni też kupują gotowe do swoich knajp
Na środek warstwowo (wszystkiego po trochu, w małych kawałkach bo sie nie zwinie):
- zółty ser,
- kurczak z pieczarkami (wczesniej podsmazony)
- pomidory z puszki (bo ja świeżych do ust nie wezme ;-p)
- troszke smietany
- żółty ser.
wersja nr 2
-szpinak połaczony z białym serem doprawionym na slono z duuuuuza iloscia pieprzu (pewnie, ze z plesniowym lepsze, ale ja robie "wersje odtluszczona ")
- + ewentualnie - kawałki piersi kurczaka, albo zolty serek albo sos orzechowy
generalnie mozna dodac tu wszystko...
Skladamy, zasmażamy i go Rośnijcie biodra
Mozna dodac rózne rzeczy - kto co lubi, alebo zrobic tortille "na winie"* - czyli z tym co sie pod reke nawinie ... taka wersje dostała Trotti... bo ona nie jada mięsa
* nazwa ponoc opatentowana przez Trotti
a wczoraj zrobiłam senik na zimno z truskawkami i galaretka... ale przepis z torebki to sie nie liczy
Ostatnio zmieniony przez ola dnia Sob 22:00, 24 Mar 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
akinomka
Boss Of All Bosses ;P
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1417
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 14:57, 04 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
ola napisał: |
* nazwa ponoc opatentowana przez Trotti
|
No jasne! Miałam okazję próbować z twórczości kulinarnej Trotti tzw. "Bigosu na winie". Przepis: kapusta+ to, co się pod ręką nawinie Mniam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
akinomka
Boss Of All Bosses ;P
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1417
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 10:12, 30 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Proszę o wsparcie
Zechciało mi się dzisiaj jednego z ciast, którego wykonanie leży w mojej mocy. Wiem, bo sprawdzałam kiedyś Problem tkwi w tym, że zgubiłam przepis :ups: Może ktos z Was to robił wcześniej lub ma przepis?
Jest to ciacho z krakersami i z karpatką (krem do kupienia w sklepie ), można je też robić z budyniem, np.:
(przepis z netu, któremu za bardzo nie ufam... wolę te sprawdzone)
Krem
budyń śmietankowy
1/2 kostki masła lub margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
Jak już jest krem to potem nic prostszego tylko układać w blasze warstwami na zmianę krakersy i krem. Pycha to jest, robił ktoś?
|
|
Powrót do góry |
|
|
ola
Prezesowa Loży Szyderców
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 100lica
|
Wysłany: Pią 10:33, 30 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
akinomka napisał: |
ciacho z krakersami i z karpatką
Pycha to jest, robił ktoś? |
ja jedynie moge potwierdzic, że pycha..moja ciocia kiedys robiła
Ba, powiem wiecej - ja chyba tez umialabym zrobić.. .
jak bym miała podejmowac sie tych wyzyn kuinarnych to bym zrobila krem wg przepisu na opakowaniu i układala na przemian krasersy z kremem... ale mnie to sie Aki nie słuchaj... bo to moje ciasto trzeba było dopiekac po przyjezdzie do Białegostoku
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marta
Pałeczka do perkusji Lutka
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 275
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Oborniki Śląskie
|
Wysłany: Śro 5:16, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
a ja znam taka wersję, ale z wiórkami kokosowymi - czyli dokładnie takl sama a na koniec do kremu wióreczki
|
|
Powrót do góry |
|
|
akinomka
Boss Of All Bosses ;P
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1417
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 10:34, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Ostatecznie wyszło tak:
Krem
2 budynie śmietankowe
margaryna
cukier
Budynie - wiadomo - rozrobić z mlekiem i pozostawić do wystygnięcia. Potem budynie, margarynę i cukier zmiksować na kremową, jednolitą masę.
W blasze przełożyłam masę krakersami i ostatnią warstwę krakersów polałam czekoladową polewą
Wiórek nie dodawałam, choć miałam, bo jeśli chodzi o karpatkę to nie lubię udziwnień w smaku...
A teraz czekaj człowieku aż to wszystko do siebie "dojdzie" w lodówce
|
|
Powrót do góry |
|
|
ogs
Człowiek z kamerą
Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 1287
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Posnanesia
|
Wysłany: Sob 14:49, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
RATUNKU Jak wyjać babkę z foremki,jeśli wczesniej tejze foremki nie posmarowało sie masłem
|
|
Powrót do góry |
|
|
odi
Sekwencer Jabca
Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 5/7 Poznań.
|
Wysłany: Sob 14:58, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
tego to chyba nawet najstarsi górale nie wiedzą... ale zapytałam mamę. stwierdziła, że obstukać ze wszystkich stron, obruszać, a najlepiej obkroić nożem...
i kazała przekazać, że masłem to niezbyt fortunnie. oliwa + posypać kaszką albo bułką tartą :P
|
|
Powrót do góry |
|
|
ogs
Człowiek z kamerą
Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 1287
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Posnanesia
|
Wysłany: Sob 15:22, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
to jest tak falista foremka,ze chyba nie da rady sie togo okroic...stukac tez próbowałam i nic...chyba bede to jesc łyzeczka prosto z formy ..no ale w koncu Michał Obrycki ze mnie nie jest,wiec czmu tu sie dziwic...
|
|
Powrót do góry |
|
|
czendo
Mikrofon Badacha
Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 1250
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 9:10, 12 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
1) co lubisz jeść? odpowiedz sobie w duchu na następujące pytania:
lubisz eksperymenty w kuchni? próbować nowych smaków?
lubisz zdrowe jedzenie czy tradycyjną polską kuchnię?
potrawy przyrządzane na surowo? sushi?
hamburgery?
kuchnię fusion?
omlety?
śledzie, sardynki?
potrawki mięsne?
jadać w zajazdach? dania regionalne?
2) a potem sprawdź się
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
trotti
Sekwencer Jabca
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 588
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 23:20, 12 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ogs napisał: | ..no ale w koncu Michał Obrycki ze mnie nie jest,wiec czemu tu sie dziwić... |
haha!! A propo... Wiadomo co poniektórym z Was, że różne experymenty i "udziwacznienia" kulinarne nie są mi obce... Zazwyczaj wynika to z tego, że wnikam na głodzie w zawartość przetrzebionej lodówki... Zatem poniżej prezentuję coś spod znaku: "Prostej acz podejrzanej kuchni trotti"... beware
*Pasta z drożdży z majerankiem*
4 cebule posiekane poddusić na oleju. Wkruszyć 10 dag drożdży, sól, pieprz ziołowy, majeranek. Później dodać wody oraz płatki kukurydziane. (Drożdże muszą być na ogniu ok. 10 minut).
Voila
p.s. Do tej "basic version" na koniec procesu pasto-twórczego często dodaję "winne" dodatki (kto czyta wątek, ten wie, cóż to takiego...)
Wersję z groszkiem nawet dla Oli przywiozłam... I co ? Powąchała, się spojrzała znacząco i oczywiście skapitulowała Autorka wałówy konsumpcji się zaś podjęła
|
|
Powrót do góry |
|
|
odi
Sekwencer Jabca
Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 5/7 Poznań.
|
Wysłany: Sob 19:02, 14 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
przedstawiam gwiazdę wieczoru: chlebek bananowy :D
[link widoczny dla zalogowanych]
przy okazji możecie podziwiać moją piękną, cudowną, wielkopolską ceratę (;
|
|
Powrót do góry |
|
|
czendo
Mikrofon Badacha
Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 1250
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 8:51, 15 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Mniam, a jest słodki??
|
|
Powrót do góry |
|
|
Poniewczasie
Kostka od gitary Maciołka
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Trzcianka
|
Wysłany: Nie 9:02, 15 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
czendo napisał: | Mniam, a jest słodki?? |
Jest genialny :) Więc Marta przestaje kusić i wrzuca przepis, coby każdy mógł sobie zrobić :P
|
|
Powrót do góry |
|
|
odi
Sekwencer Jabca
Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 5/7 Poznań.
|
Wysłany: Nie 9:57, 15 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
dobra, dobra, już jestem grzeczna i piszę, co jak i kiedy :P
chlebek bananowy
składniki:
-3-4 banany
-1/3 szklanki roztopionego masła
-szklanka cukru
-jedno roztrzepane jajko
-cukier wanilinowy
-łyżeczka sody
-szczypta soli
-półtora szklanki mąki
-reszta wg uznania, ja jestem łasuch, więc zwykle dodaję bakalie- ostatnio rodzynki, tym razem duuużo orzechów
przygotowanie:
nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. banany rozgniatamy i mieszamy z masłem. dodajemy cukier, jajko i cukier waniliowy, mieszamy ponownie. dosypujemy sody, soli, ciągle mieszając. dodajemy mąkę i... zgadnijcie co? mieszamy :P
masę rozlałam do dwóch małych aluminiowych korytek i piekłem tak mniej więcej przez godzinę. nie przerazić się, bo ciasto jest straaasznie gęste.
co do bananów- można wziąć wszystkie, jakie się nawiną, ale najlepsze są te bardzo dojrzałe. niektórzy nawet specjalnie zamrażają banany bardzo dojrzałe i potem, jak im się słodkości zachce, rozmrażają i... tadam (;
czendo napisał: | Mniam, a jest słodki?? |
a owszem, jest. i pyszny też. i banalny w przygotowaniu (;
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|