|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Nie 15:13, 19 Lis 2006 Temat postu: ...dym z papierosa i trzeźwienie... czyli przepisy kulinarne |
|
|
"Na śniadanie dym z papierosa i trzeźwienie... czyli przepisy kulinarne polufanów..." tak brzmi w pełni ten temat, niestety się nie zmieścił cały
Jako jego założyciel zapodaję pierwszy przepis (z wczorajszej kolacji):
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM:
Ciasto nalesnikowe (nie podaję konkretnych ilości, bo zawsze robię na oko)
Konsystencja ciasta naleśnikowego zależy od zawartości nadzienia, do naleśników słodkich ciasto musi być gęstsze (tak by powoli spływało z łyżki), a do naleśników z innym nadzieniem - rzadsze (ciasto bardziej wodniste, lejące). Dzięki temu naleśniki będą smakowały perfercto!
Do miski wlewamy mleko i wodę (najlepiej gazowaną) w proporcji około 10:1. Następnie dodajemy 2 całe jajka, odrobinę soli, łyżkę lub dwie oleju i zaczynamy mieszać (mikserem, ubijaczką do piany lub widelcem) dodając powoli mąkę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (opis powyżej)
Smażenie
Patelnia... no cóż powinna byc specjalna, ale z braku laku nada sie każda. a tak apropos, to patalnia do naleśników nie powinna być używana do niczego innego i (co lubie najbardziej ) nie należy jej myć, tylko wycierać ręcznikiem papierowym i od czasu do czasu przecierać rozgrzaną solą.
Wróćmy jednak do tematu.
Stawiamy patelnię na dość sporym ogniu i nalewamy odrobinę tłuszczu, po każdym naleśniku będziemy olej dolewać, lub jeżeli ktoś posiada takowy pędzelek, można tłuszcz po patelni tym pędzelkiem rozprowadzić. Ważne jest żeby patelnia była nasączona tłuszczem, ale nie rozlewał się on po całej patelni! a FU!
Ciasto wlewamy na jedno miejsce w patelni i sprawnym ruchem obracając patelnię rozprowadzamy je po całej patelni. Podsmażamy trochę i obracamy na druga stronę łopatką, lub (co wolę ) podrzucając.
nadzienie
Kupujemy szpinak (najlepiej mrożony, hortexu, rozdrobniony)
Łamiemy na mniejsze kawałki, tak by zmieścił sie nam do garnka. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy lub masła, rozgrzewamy i wrzucamy połamany szpinak. Gotując na małym ogniu często mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Następnie wrzucamy starkowany ser żółty (ok 20 dag), 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. całość gotujemy, aż ser się dobrze rozpuści i zmiesza ze szpinakiem. Potem odstawiamy żeby całość ostygła. Gdy już wystygnie dodajemy 2-3 łyżki smietany.
masa do zapiekania
do miseczki wbijamy 4-5 całych jajek i dodajemy ok. 25 dag startego żółtego sera.
zapiekanie
Usmażone naleśniki pokrywamy farsze i zawijamy w rulonik, po czym układamy warstwami na blasze do pieczenia, lub w żaroodpornym naczyniu. Każdą warstwe polewamy przygtowaną wczesniej masą do zapiekania. Pieczemy ok 20 min.
Całość jest pyszniutka. Bardzo Bardzo polecam nawet tym, którzy nie lubią szpinaku, bo (sprawdzone!!), że niejeden po tej potrawie zmienił co do niego zdanie.
SMACZNEGO!
a to na znak, że Ci co zjedli zyją
Ostatnio zmieniony przez remusik dnia Nie 19:11, 21 Sty 2007, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
akinomka
Boss Of All Bosses ;P
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1417
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 15:36, 19 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Jutro robię naleśniki! Mniam! :slina: A do Ciebie Remusik trzeba się będzie kiedyś na żarełko wbić, bo widzę, że znasz się na rzeczy
Mój popisowe przepisy (choć w zupkach jestem najbardziej sprawna ):
Chińszczyzna (porcja na 4-5 osób)
Składniki:
2 średnie filety z kurczaka
1 słoik sosu "Łowicz" (może być o smaku słodko-kwaśnym)
1 mrożony "bukiet chiński"
1 puszka ananasów
przyprawy
4-5 paczek ryżu (po 100g)
Przyrządzenie:
Do dużego garnka (ja korzystam z wielkiej, głębokiej patelni Zeptera mojej mamy ) wrzucamy na rozgrzany tłuszcz pokrojone w kostkę filety z kurczaka, który należy doprowadzić do białości
W tym samym czasie na drugą patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy zamrożone warzywa "bukietu chińskiego".
Gdy bukiet się podsmaży, przerzucamy go do głębokiej patelni i mieszamy z mięsem. Dodajemy też sos i pokrojonego wcześniej w kostkę ananasa. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
Zostawiamy to na małym ogniu, pozwalamy smakom się wymieszać. W tym czasie można ugotować ryż.
Po ugotowaniu ryż rozkładamy na talerzu, w środku robimy dziurę dla mięsa i uzupełniamy.
Kotlety z wafli i ziemniaków
Składniki:
ziemniaki
cebulka
wafle
ser żółty
-----
sos:
pieczarki
cebulka
przyprawy
---
do smażenia:
jajka
bułka tarta
olej
Przyrządzenie:
Ziemniaki gotuje się, a cebulkę podsmaża. Po zagotowaniu ziemniaków oliwę wraz z cebulką wlewa się do ziemniaków i je tłucze.
Wafle. Każdy wafel trza wysmarować cienką warstwą potłuczonych ziemniaków, a na to sypiać starty ser żółty. Następnie zwija się wafel (który pod wpływem ciepła zmiękł) w rulon i powstaje rolada.
Roladę tą kroić na plastry.
Każdy z plastrów obracać w jajku, a następnie w tartej bułce i smażyć na patelni.
Sos można zrobić wcześniej: pokroić pieczarki, podsmażyć je z cebulka na patelni, a potem wrzucić je gotującej się wody z odpowiednia ilością mąki do zagęszczenia.
Powstają pyszne kotleciki!
Smacznego!
Ostatnio zmieniony przez akinomka dnia Nie 15:40, 19 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
ola
Prezesowa Loży Szyderców
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 100lica
|
Wysłany: Nie 15:40, 19 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
no Prosze Pana...
Mistrzostwo
Żony nie szukasz ;-p ?? Hahahahahahahaha
|
|
Powrót do góry |
|
|
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Nie 15:43, 19 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
WOW!!
Ta wafle z ziemniakami, normalnie nigdy bym na to nie wpadł, a brzmi smakowicie!
A co do "wbijania" to zapraszam Możemy jakiś wieczorek z dobrą muzą zrobić. Obejrzym jakiś koncercik na dużym ekranie, coś się zje smacznego, a i moze temat koncertu przy okazji poruszymy... git!
termin do dogadania.
Zapraszam
|
|
Powrót do góry |
|
|
ola
Prezesowa Loży Szyderców
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 100lica
|
Wysłany: Nie 15:48, 19 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami
Przygotowanie: 20 min
Oczekiwanie: 40 min
Pieczenie: 40 min
Trudność: łatwy
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jabłka
15 dag orzechów włoskich
15 dag rodzynek
tłuszcz i bułka tarta do formy
Całe jajka, utrzeć robotem z cukrem, cukrem waniliowym i olejem.
Dadać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon i utrzeć na gładką masę.
Dodać rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Będzie dosyć gęste ciasto.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na drobne cząstki (najłatwiej odkrawać małe kawałki z jabłka). Kawałki jabłek włożyć do ciasta i wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułą tartą formy. Piec ok 40 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Voila... i w taki oto sposób... moje udawanie ze jestem na diecie bierze w łeb
|
|
Powrót do góry |
|
|
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Nie 22:38, 19 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
ola napisał: | no Prosze Pana...
Mistrzostwo
Żony nie szukasz ;-p ?? Hahahahahahahaha |
HAHAHAHAHHAHAHAHAH
Dobre! Oferty proszę na priv
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cleoppatra
Struna G od basu Żaczka
Dołączył: 08 Lis 2006
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Trzcianka/Toruń/Poznań
|
Wysłany: Nie 22:48, 19 Lis 2006 Temat postu: cleo |
|
|
poszukam jakiegos ciekawego zdjecia i zgłosze swoja kandydature
|
|
Powrót do góry |
|
|
monika
Pałeczka do perkusji Lutka
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 23:06, 19 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
hehehehe to moze calkiem nowt temat"oferty...."
|
|
Powrót do góry |
|
|
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Nie 23:15, 19 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
No i niedługo zmieni nam się temat forum na "Jak na pustyni piach... bez Ciebie"
|
|
Powrót do góry |
|
|
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Wto 13:24, 21 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Przepis numer 2
CIASTECZKA OWSIANE:
Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru białego
- 250 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki wanilii
- 1 kg mąki
- 1 łyżczeka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- czekolada (do smaku - ja daję duuużo)
- 850g płatków owsianych
Sposób przyrządzenia:
W sumie banalny (bądź nie:)) - Utrzec masło z jajkami i cukrem (dokładnie wymieszać), potem mieszać dodając mąkę, a następnie resztę składników (czekolade łamiemy na drobne kawałeczki i dobieramy co kto woli gorzką lub mleczną)
ciasteczka formujemy w kształt napisu POLUZJANCI i układamy na blasze. pieczemy ok 8-10 min w temp ok. 200 stopni
Smacznego!
Ostatnio zmieniony przez remusik dnia Wto 13:39, 21 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
akinomka
Boss Of All Bosses ;P
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 1417
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 13:35, 21 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
remusik napisał: |
Sposób przyrządzenia:
W sumie banalny ... |
Proszę Cię, nie załamuj mnie takimi tekstami! Bo ja mam dwie lewe ręce to robienia ciast i ciastek, wolę jakieś drugie dania, ewent. zupki Normalnie żona będzie miała z Tobą dobrze!
|
|
Powrót do góry |
|
|
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Wto 13:40, 21 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
akinomka napisał: | remusik napisał: |
Sposób przyrządzenia:
W sumie banalny ... |
Proszę Cię, nie załamuj mnie takimi tekstami! |
zatem poprawiłem opis
|
|
Powrót do góry |
|
|
remusik
Naczelny Canonowicz
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białystok
|
Wysłany: Wto 20:20, 21 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
akinomka napisał: | Kotlety z wafli i ziemniaków
Powstają pyszne kotleciki!
Smacznego! |
A dziękuję...
Właśnie przede mną na talerzu spoczywają owe kotleciki i zachęcają swym wspaniałym zapachem i rumianym wyglądem.
Pierwszy gryz! - Zawodowe! Aki ogromne dzięki za przepis! Ale ze mnie łasuch
qurcze kto by pomyślał takie połączenie wafli z ziemniakami. Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam sporo jeszcze w zapasie
|
|
Powrót do góry |
|
|
PSIQS
Kostka od gitary Maciołka
Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 12:37, 23 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
W takim razie ja zaprezentuje przepisa, którego dwie osoby z tego forum miało okazję spróbować ...i się przy tym nie otruły
Makaron w sosie Carbonara czy jakoś tak
Dla 4 osób
Czas przygotowania: w zależności od umiejętności ale min. 25 minut
Składniki:
* 200 g kiełbasy lub chudego bekonu
* 4 jajka
* 500 g makaronu
* 1 łyżka oliwy
* 50 g sera przetartego żółtego np parmezonu
* pieprz
* sól
* 200ml rzadkiej śmietany lub 300 ml Ramy Cremefine do gotowania
dla ozdoby:
* 1 pęczek natki pietruszki
opcjonalnie do smaku:
* bazylia, zioła prowansaskie itp
How to:
1. Ugotuj makaron w dużej ilości wody z solą i łyżką oliwy.
2. Pokrój kiełbasę/boczek w drobne kosteczki/paseczki.
3. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i 2,5 łyżkami tartego sera. Dodaj sól i pieprz do smaku.
4. Podsmaż boczek na patelni na złoto.
5. Zahartuj makaron pod zimną wodą, dodaj trochę oliwy, żeby się nie sklejał.
6. Wymieszaj boczek z makaronem i wlej sos do makaronu. Całość szybko podgrzej na małym ogniu (jaja nie mogą się całkowicie ściąć!).
7. Podawaj od razu, najlepiej na ogrzanych talerzach, z siekaną natką i posyp serem.
Bon appetit!
|
|
Powrót do góry |
|
|
ola
Prezesowa Loży Szyderców
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 100lica
|
Wysłany: Czw 13:21, 23 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
nie, no... chlopaki... jestem pod wielkim wraezniem...
a gdzie takie fajne chlopaki sie podziewaja w Warszawie...
Wszyscy wyjechali z Warszawy , chyba... ???
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|